Golv från Kährs

Idag har ingen av oss haft tid att kolla in bygget, och den externt anlitade fotografen verkar ha tagit en oanmäld semester under dagen. Vi har därför inga utvändiga bilder att dela med oss av idag, men vad passar då bättre än att presentera något av alla de invändiga val som vi gjort till huset?
 
När det gäller golv har vi valt att lägga in samma trägolv i hela huset, bortsett från hallen, badrummen och tvättstugan som får klinkergolv. Golvet som fallit oss på läppen är Kährs Ek Nouveau Dun, vilket är ett brunpigmenterat och mattlackat plankgolv (1-stav) med mikrofasade kanter.
 
 
När vi började titta på golv konstaterade vi snabbt att just det där med 1-stav var vårt viktigaste kriterium för golvet då det i våra ögon är otroligt snyggt och känns väldigt rejält med plankgolv. Sedan ville vi också att träslaget skulle vara ganska - men inte alltför - mörkt. Då passade den brunpigmenterade eken perfekt. Här nedan ser golvet i några olika miljöer.
 
 
Bilder från Kährs.

Arbetsplatsbesök och entrétak

Under dagen har vår kontrollansvarige och kommunens byggnadsinspektör varit på arbetsplatsbesök på bygget, och vår kontrollansvarige tyckte att allt såg väldigt bra ut och att det var ett exempel på rätt hus på rätt plats. Vi håller såklart med om det då vi är väldigt nöjda med husets placering på tomten.
 
Dagens observationer av ett otränat öga i skymningsljus: knutbrädor på en knut, midjebräda på framsidan, vissa avdelarlister och fönsterbleck monterade, underspikning på framsidan och sist men absolut inte minst har entrétaket påbörjats.
 
Entrétaket får som synes fyra pelare, och där ska det framöver givetvis även finnas en (som vi säger i våra hemtrakter) bro. Jag vet faktiskt inte riktigt vad det kallas söderöver, trots att jag bott i både Skåne och Småland under flertalet år, men jag gissar på veranda. För oss är en veranda dock snarare ett annat ord för altan, som ju är en plats där man solar, grillar och latar sig - och det är ju rimligtvis inte alls samma sak som en bro. På en bro stampar man istället av snö, blöta löv eller lera från skorna.
 
 
Herregud vad bra det här blir, snickarna är verkligen duktiga. På bilden nedan ser ni en av killarna som heter Jimmy.
 
 
På bilden nedan ser ni ett färdigt fönsterparti komplett med avdelarlist och fönsterbleck. Dock saknas det fortfarande spröjs på fönstrena. Innanför de två fönstena till höger i bild hamnar det stora badrummet på ovanvåningen, och det vänstra fönstret hamnar i "trapphuset", eller vad det nu kan tänkas heta i ett enbostadshus.
 

Bygget fortskrider

Vi har inte varit ute på bygget själva under dagen, utan vi har låtit en externt anlitad fotograf (läs: pappa) ansvara för fotodokumentationen av framstegen på bygget. Av bilderna att döma ser det ut som att Vittjärvshus har färdigställt fasaden på framsidan av huset, monterat avdelarlisten ovanför fönstrena i takkupan på framsidan (vilket blev otroligt snyggt om vi får säga det själva) samt monterat hängrännor. Därutöver har det säkerligen hänt en hel del annat också som bilderna inte avslöjar.
 
 
En snabbtitt inifrån huset avslöjar att husets insida är betydligt mindre färdigställd än det yttre skalet, vilket är bra eftersom snickarna då får arbeta inomhus under den stundande vargavintern.
 
 
Imorgon kommer vår kontrollansvarige och kommunens byggnadsinspektör på arbetsplatsbesök, och vi håller tummarna för att allt är i sin ordning på bygget.