Byggets första dag

Nu har jag varit ute och bilddokumenterat byggets första dag. Min farbror Kjell, granne och pensionär, håller oss kontinuerligt uppdaterade om vad som sker. Som ni ser har en grävmaskin arbetat med planering av grunden under dagen, och underlaget verkar vara perfekt för grundläggning.
 
Vittjärvshus har även satt upp profilbrädor som visar husets tilltänkta sockelhöjd, och imorgon kommer kommunens byggnadsinspektör på besök för att bedöma om den föreslagna höjden är lämplig.
 
 

Byggstart

Idag är det byggstart för vårt nya hem, som vi har väntat på den här dagen! Imorse klockan 07.00 gjorde Metria utstakningen. Höjdsättningen kommer kommunen att göra imorgon. När jag åkte till jobbet hade även en enorm grävmaskin hunnit med taxa in på tomten och börjat gräva för grunden. Det blir spännande att ta en sväng förbi bygget i eftermiddag och se vad de har åstadkommit under dagen. Här är några bilder från utstakningen. 

Ytterdörrar

Valet av ytterdörrar har, precis som så många andra val i husprocessen, vållat oss en hel del huvudbry. Detta eftersom vi gärna ville ha en dubbeldörr till huvudentrén. På grund av husets utformning med trappans placering till vänster innanför entrédörren skulle en dubbeldörr dock inte kunna vara centrerad på husets långsida, och det kändes inte rätt då vi har lagt mycket fokus på att huset ska vara symmetriskt i övrigt.
 
Men skam den som ger sig, till sist hittade vi lösningen i form av Dörren med stort D! Polardörrens Garden (bild nedan) är nämligen inte bredare än en standarddörr, men ger ändå intrycket av en dubbeldörr, vilket känns helt perfekt för vårt hus. Dörren kan målas i valfri kulör och även i två färger eller med olika färger på in- och utsida, och det var ju en lockande tanke. Kanske skulle ytterdörren kunna få en rolig färg? Som så många andra gånger i detta husprojekt behövde vi dock knappt titta på varandra innan vi båda kväkte ur oss vårt standardsvar på frågan från Vittjärvshus om vilken färg vi önskar: vit.
 
 
Den ursprungliga standardytterdörren Polardörren Lapporten (se bild nedan till vänster) flyttas istället till groventrén i tvättstugan. Den blir också vit och med fönster i klarglas. Ordinarie groventrédörr Polardörren Allegro (bild till höger) blir då utmanövrerad på grund av dess brist på fönster.
 
.